Portret van Andre Rouvoet Fotografie (c) Marie Cecile Thijs, 2009 www.mariececilethijs.com

Rouvoet bij Jinek

7000 vechtscheidingen per jaar. André Rouvoet, voormalig minister van Jeugd en Gezin, is nu voorzitter van ‘Scheiden zonder schade’. Hij heeft de opdracht gekregen te komen met praktische ideeën om te voorkomen dat kinderen geschaad worden door een scheiding.

Voorkom dat ouders, gewapend door hun advocaten, hun scheiding voor de rechter uitvechten. Zo’n zitting heeft de vorm van een toernooi. Het gaat om winnen en als de één wint, verliest de ander, is de strekking van zijn betoog.

Dit klinkt de mediators vertrouwd in de oren. Mediators schuwen het principe van winnen en verliezen. Zij gaan uit van belangen. Wat heb je als ouder nodig om een goede ouder te kunnen zijn? Wat heeft je kind nodig om harmonieus te kunnen opgroeien? Welke afspraken kun je maken met je ex om te voorkomen dat je kind meer verdriet heeft van de scheiding dan nodig is?

Rouvoet pleit voor een aanpassing van de wet. Ouders moeten samen, onder leiding van één advocaat, komen tot een ouderschapsplan. In dit plan worden de gezamenlijke afspraken over opvoeding en verzorging van de kinderen vastgelegd. De onderwerpen waarover de ouders geen overeenstemming bereiken, blijven open. Daarover zal de rechter beslissen. Mooi plan, maar één advocaat kan natuurlijk niet. Een advocaat is per definitie partijdig. De advocaat zal in ieder geval ook een mediator moeten zijn.

Gelukkig zijn al veel scheidende ouders zich bewust van het belang van een zorgvuldige scheiding. Vaak lukt het hen om onder leiding van een gespecialiseerde familiemediator te komen tot een ouderschapsplan. Dit plan wordt samen met het convenant naar de rechtbank gestuurd en daar in behandeling genomen.