Foto: Gerrie Wisse

Maruf

‘Ik droom steeds dat je verdrinkt,’ zei de moslimmoeder tegen haar 25-jarige zoon Dino Suhonic. Dat was het moment waarop de zoon zijn moeder spontaan vertelde dat hij ‘anders’ was, dat zijn toekomst er anders uitzag dan ze verwachtte. Voor hem geen vrouw en kinderen.

Het woord homo had hij niet hoeven te gebruiken. Hij gunde zijn moeder de tijd om erover na te denken, zoals hij zelf die tijd ook nodig had gehad. Hoe kon hij, gelovig moslim, zo zondig zijn?

Er waren jaren van twijfel, van strijd, van zelfhaat aan voorafgegaan, maar uiteindelijk heeft Suhonic zijn moslimidentiteit kunnen verbinden met zijn homoseksualiteit. Hij richtte de community Maruf op, wat staat voor ‘universeel geaccepteerd’.

Ongeacht geloof of overtuiging worden nog altijd mensen buitengesloten vanwege hun geaardheid. Met name scholieren kunnen hierover meepraten. Daarom roepen leerlingen hun medeleerlingen op om op 14 december, Paarse vrijdag, paarse kleren te dragen. Zo laten ze zien dat op hun school iedereen erbij hoort, ongeacht seksuele oriëntatie.

NRC 10 dec 2018