Foto: Xavier Mouton
Foto: Xavier Mouton

Bijna vakantie!

Je bent gescheiden en wil met de kinderen naar het buitenland. Hoe voorkom je problemen?

Hebben beide ouders het gezag over de kinderen, dan moeten beide ouders toestemming geven. Je gaat dus eerst met elkaar in overleg. In het gunstigste geval overhandigt de ander je direct de paspoorten of identiteitsbewijzen en wenst je welgemeend een goede tijd met de kinderen.

Het is handig om de afspraken over de kinderen vast te leggen zodat je bij de douane kunt aantonen dat je toestemming hebt van de andere ouder. Een telefoon is daarvoor een goed hulpmiddel. Je kunt de afspraken ook vastleggen met behulp van een officieel formulier. Wanneer je dit formulier gebruikt, zorg er dan voor dat je voor ieder kind een formulier invult en dat er kopieën liggen bij de andere ouder.

Maar stel dat je geen toestemming krijgt. In dat geval is het niet verstandig om toch te gaan. Speel je het hard, dan ga je naar de rechter en vraag je vervangende toestemming. De rechter zal dan kijken naar het belang van de kinderen. Als de rechter van oordeel is dat je ex jou en de kinderen deze vakantie misgunt, dan zal hij beslissen in jouw voordeel.

Ga in ieder geval niet zonder toestemming naar het buitenland. Ga je wel, dan kan je ex een procedure starten om de kinderen terug te halen. Jouw daad zal gezien worden als een poging tot kinderontvoering.

Lukt het je niet om op een vreedzame manier tot afspraken te komen, dan zullen de problemen op termijn eerder groter dan kleiner worden. Het is in het belang van je kinderen, en dus van jezelf, dat je dan hulp inschakelt van bijvoorbeeld een mediator die je begeleidt in jullie gesprekken.