Perceptie

Leerlingen debatteerden over het bestemmingsplan van de gemeente Vlissingen. De toehoorders mochten tijdens het debat vragen stellen. Voorwaarde: korte, duidelijke vraag en niet in discussie gaan! Het werd een levendig debat. Twee toehoorders, stoere voetballers, kregen de slappe lach.

Een van de debaters was een meisje van buitenlandse afkomst. Ze spreekt perfect Nederlands. Slechts als je goed luistert, hoor je een subtiel buitenlands accent. Heel charmant. Na de les was dit meisje in tranen. Zij dacht dat ze door de twee jongens werd uitgelachten vanwege haar manier van spreken. Ze werd daar heel onzeker van.

In een gesprek onder vier ogen reageerde het aanstormend voetbaltalent stomverbaasd. ‘Hè, natuurlijk lachten we haar niet uit. We lachten om u! We kregen de slappe lach omdat u zo omslachtig een vraag probeerde te stellen terwijl dat juist kort en bondig moest.’  

Gelukkig is dit misverstand snel uit de weg geruimd. Helaas zijn er veel misverstanden op school en buiten school die niet worden uitgesproken en die daardoor voor onnodig veel ellende zorgen. Soms kan één Mediationgesprek de lucht al klaren. Blijf dus niet hangen in negatieve gedachten, maar ga in gesprek. Met of zonder mediator.