Foto: Gerrie Wisse

Samengesteld gezin


Laatst werd Beatrijs Ritsema om advies gevraagd. Een gescheiden vader met zoon van dertien heeft een leuke vrouw ontmoet. Ze hebben het gezellig samen. De vriendin is eveneens gescheiden en heeft twee kinderen, een van tien en een twaalf jaar. De zoon is om de week bij zijn vader. De kinderen van zijn vriendin een weekend per twee weken.


Wat is nu het probleem? De vriendin wil dat de man bij haar intrekt zodat zij samen een nieuw, samengesteld gezin kunnen vormen. De man ziet dat niet zitten. Hij wil voor zijn zoon zorgen zolang de jongen nog thuis woont, en bovendien heeft hij geen zin om haar kinderen op te voeden. Wat nu?


De man en de vrouw vinden elkaar echt leuk. Het zou zonde zijn als hun relatie hierop zou stuklopen. Juist in gevallen waarin een samengesteld gezin gevormd wordt, kan het verstandig zijn om onder begeleiding van een mediator te praten over je verwachtingen. Hoe zie je toekomst, wat zijn je wensen, wat vind je belangrijk, wat wens je voor de kinderen, wat verwacht je van de ander? Zo’n verkennend gesprek onder begeleiding van een neutrale gespreksleider, een mediator, kan veel teleurstellingen voorkomen.